Het Vinkje verdwijnt van de verpakking

In 2006 lanceerde Stichting Ik Kies Bewust haar logo om producenten aan te zetten hun producten gezonder te maken en consumenten te helpen deze producten makkelijk in de schappen te vinden. Veel producten zijn inmiddels verbeterd of vervangen door andere producten met minder zout, suiker of verzadigd vet, of juist met meer vezel. Het ministerie van VWS heeft haar steun voor het logo (Het Vinkje) in 2016 ingetrokken. Stichting Ik Kies Bewust is daarom per 19 oktober 2018 opgeheven. Vanaf 18 oktober 2018 mogen er geen nieuwe producten geproduceerd worden met het Vinkje op de verpakking. De producten die dan al geproduceerd zijn, mogen tot aan de THT datum verkocht worden.

Alles over het Vinkje

Het Vinkje maakt in één oogopslag duidelijk welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Simpel en wel zo gemakkelijk. Het Vinkje is een voedselkeuzelogo met twee verschijningsvormen. Je hebt de keuze uit het Vinkje met de groene cirkel en het Vinkje met de blauwe cirkel. Weet jij het verschil?

Wil je weten hoe Stichting Ik Kies Bewust, de organisatie achter het Vinkje, is georganiseerd? Bekijk dan onze animatie. Die geeft je onder meer een beeld van de organisatiestructuur en laat je zien hoe het Vinkje op een product komt. Ook geven we daarin aan hoe verschil wordt gemaakt tussen het Vinkje met de groene en blauwe cirkel.

Bekijk onderstaande animatie en kom alles te weten over het keurmerk.

Het Vinkje met de groene cirkel

Het Vinkje wijst op de betere keuze binnen een productgroep. Het Vinkje is er met twee kleuren cirkels: een groene en een blauwe. Het Vinkje met de groene cirkel is terug te vinden op gezondere basisproducten. Deze bevatten belangrijke voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Voorbeelden zijn magere kaas met minder verzadigd vet en volkorenbrood met meer vezels en minder zout.

Het Vinkje met de blauwe cirkel

Soms heb je zin in iets extra’s. Om ook de betere keuze in deze productgroep herkenbaar te maken, is er het Vinkje met de blauwe cirkel. Het gaat hierbij om producten die je niet te vaak zou moeten eten. Het staat bijvoorbeeld op een snack met minder calorieën en een frisdrank met minder suiker.

Wetenschappelijke criteria

Het Vinkje heeft een wetenschappelijke commissie, bestaande uit wetenschappers van verschillende universiteiten en een vertegenwoordiger van het Voedingscentrum. De commissie bepaalt onafhankelijk hoeveel verzadigd vet, suiker, zout en calorieën er maximaal in een product mag om het Vinkje te mogen dragen. Deze criteria zijn gebaseerd op (inter)nationale voedingsadviezen. Onafhankelijke keuringsinstantie SGS toetst producten aan de wetenschappelijke criteria van het Vinkje.

De criteria worden eens in de drie à vier jaar onder de loep genomen. Waar mogelijk of zelfs noodzakelijk worden de eisen verscherpt. De voedingsmiddelenbranche krijgt vervolgens een jaar de tijd om het aanbod minder vet, zoet en zout te maken. Zo neemt de kwaliteit steeds iets verder toe. Dat is belangrijk om de producten steeds gezonder te maken. Meer daarover in  deze video waarin twee wetenschappers uitleg geven.

Vragen over het Vinkje?

De meest gestelde vragen komen terug in onze FAQ’s. Stuur ons een e-mail voor alle andere vragen of opmerkingen. We nemen snel contact met je op.

Stel je vraag