Wetenschappelijke Commissie

De wetenschappelijke commissie bestond uit onafhankelijke wetenschappers en een vertegenwoordiger van het Voedingscentrum. Zij stelden de criteria voor het Vinkje op. De commissie hield internationale ontwikkelingen in de gaten en stelde de criteria waar nodig bij. De laatste wetenschappelijke commissie bestond uit de volgende personen:

Dr.ir. Matthijs Dekker

Wageningen Universiteit

Matthijs Dekker is universitair hoofddocent levensmiddelentechnologie in de Leerstoelgroep Productontwerpen en Kwaliteitskunde van Wageningen Universiteit. Hij houdt zich vooral bezig met onderzoek naar product- en procesontwikkeling in relatie tot gezondheidsaspecten van voedsel.

Prof. dr. ir. Kees de Graaf - voorzitter

Wageningen Universiteit

Kees de Graaf is voorzitter van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Tevens is hij hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag bij deze afdeling. Zijn universitaire opleiding was de studie Voeding en Gezondheid in Wageningen. In 1988 is hij gepromoveerd op een proefschrift met de titel ‘Psychophysical studies of mixtures of tastants’. 

Dr.ir. Léon Jansen - secretaris

Schuttelaar & Partners

Léon Jansen is strategisch adviseur bij Schuttelaar & Partners en heeft bijgedragen aan de oprichting en organisatie van de Stichting Ik Kies Bewust. Hij was de secretaris van de Stichting en bekleedde verschillende functies binnen het secretariaat. Daarnaast was hij betrokken bij onderzoek naar de effecten van de introductie van het Vinkje op productontwikkeling en het koopgedrag van de consument.

Prof.dr.ir. Ronald Mensink

Universiteit Maastricht

Ronald Mensink is hoogleraar moleculaire voedingskunde aan de Universiteit Maastricht en voorzitter van de vakgroep Humane Biologie. Zijn onderzoeksinteresse ligt met name op het gebied van vetten en hun rol in gezondheid.

Dr. Danielle Wolvers

Het Voedingscentrum

Danielle Wolvers is  werkzaam als Kennisspecialist Voeding en Gezondheid en coördinator Kennis bij het Voedingscentrum. Zij houdt zich bezig met het vertalen van de wetenschappelijke consensus naar praktische adviezen voor de consument. Een belangrijk aandachtsgebied is de vertaalslag van de Richtlijnen Goede Voeding naar de Schijf van Vijf.

Ingeborg Brouwer PhD

Vrije Universiteit Amsterdam

Ingeborg Brouwer is hoogleraar Voeding voor Gezond Leven bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit. Zij heeft Voeding van de mens gestudeerd in Wageningen en is in 1999 gepromoveerd in de Medische Wetenschappen aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Daarna is zij projectleider geweest bij het Wageningen Centre for Food Sciences. Sinds 2006 is zij werkzaam bij de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Annet Roodenburg PhD

HAS Hogeschool

Annet Roodenburg heeft na haar promotie in Wageningen, bij Unilever gewerkt als voedingskundig wetenschapper in onderzoek en managementfuncties. Sinds 2010 is ze lector Voeding & gezondheid aan de HAS Hogeschool. Belangrijke thema’s van het lectoraat Voeding en Gezondheid zijn: “Wanneer is een voedingsmiddel gezond?” en “Hoe kun je consumenten helpen bij het maken van de gezondere keuzes”. 

Vragen over het Vinkje?

De meest gestelde vragen komen terug in onze FAQ’s. Stuur ons een e-mail voor alle andere vragen of opmerkingen. We nemen snel contact met je op.

Stel je vraag