Het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum ondersteunde het Vinkje van stichting Ik Kies Bewust, omdat het Vinkje de consument kon helpen om gezonder te kiezen.

Wat is de rol van het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum heeft op 22 maart 2016 de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. De verschillen ten opzichte van de vorige Schijf van Vijf hebben als gevolg dat de criteria voor het Vinkje en de Schijf van Vijf niet meer geharmoniseerd zijn. Het verschil tussen het Vinkje en de richtlijnen Schijf van Vijf heeft te maken de verschillende uitgangspunten.

Samen met het Voedingscentrum inventariseert de wetenschappelijke commissie de ontstane verschillen en de noodzaak en mogelijkheden tot hernieuwde harmonisatie met de richtlijnen Schijf van Vijf. 

Ondersteuning Vinkje

Het Voedingscentrum en de overheid ondersteunden het Vinkje. Het Vinkje was het enige logo voor gezondere voeding dat door de Nederlandse overheid was toegelaten. De Europese Commissie heeft het Vinkje goedgekeurd voor gebruik en de eisen voor het keurmerk zijn in de Nederlandse Warenwet opgenomen.

Gerda Feunekes

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de Nederlanders behoefte heeft aan een helder logo voor producten die passen in een gezonde levensstijl. Het Vinkje voorzag hierin. Het was wat ons betreft een unieke kans om Nederland gezamenlijk gezonder te maken.

Vragen over het Vinkje?

De meest gestelde vragen komen terug in onze FAQ’s. Stuur ons een e-mail voor alle andere vragen of opmerkingen. We nemen snel contact met je op.

Stel je vraag