Criteria van het Vinkje

Het Vinkje heeft een wetenschappelijke commissie, bestaande uit wetenschappers van verschillende universiteiten en een vertegenwoordiger van het Voedingscentrum. De commissie bepaalt onafhankelijk hoeveel verzadigd vet, suiker, zout en calorieën er maximaal in een product mag om het Vinkje te mogen dragen.

De criteria zijn gebaseerd op (inter)nationale voedingsadviezen. De onafhankelijke keuringsinstantie SGS toetst producten aan de wetenschappelijke criteria van het Vinkje.

De criteria worden eens in de drie à vier jaar onder de loep genomen. Waar mogelijk of zelfs noodzakelijk worden de eisen verscherpt. De voedingsmiddelenbranche krijgt vervolgens een jaar de tijd om het aanbod minder vet, zoet en zout te maken. Zo neemt de kwaliteit steeds iets verder toe. Dat is belangrijk om de producten steeds gezonder te maken. Dit zijn de wijzigingen die in juli 2015 zijn doorgevoerd.

Vragen over het Vinkje?

De meest gestelde vragen komen terug in onze FAQ’s. Stuur ons een e-mail voor alle andere vragen of opmerkingen. We nemen snel contact met je op.

Stel je vraag