nieuwsoverzicht
22 March 2016

Nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum heeft vandaag de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. De verschillen ten opzichte van de vorige Schijf van Vijf hebben als gevolg dat de criteria voor het Vinkje en de Schijf van Vijf niet meer geharmoniseerd zijn. Het verschil tussen het Vinkje en de richtlijnen Schijf van Vijf heeft te maken de verschillende uitgangspunten:

Het Vinkje is erop gericht om in één oogopslag duidelijk te maken welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet of juist meer vezel bevatten. De criteria voor het Vinkje zijn vastgesteld door de wetenschappelijke commissie. Hiermee stimuleert stichting Ik Kies Bewust de producenten om producten te verbeteren en nieuwe producten met een gezondere samenstelling op de markt te brengen.

De Schijf van Vijf is een wetenschappelijk onderbouwd voorlichtingsmodel dat laat zien wat de essentie van gezond eten is. De Schijf van Vijf biedt een optimale combinatie van producten die gezondheidswinst opleveren, volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad, en producten die zorgen voor genoeg energie en alle nodige voedingsstoffen.

Samen met het Voedingscentrum inventariseert de wetenschappelijke commissie de ontstane verschillen en de noodzaak en mogelijkheden tot hernieuwde harmonisatie met de richtlijnen Schijf van Vijf.

Ook in de toekomst blijven wij met het Vinkje de productie en consumptie van gezondere voeding stimuleren.

Vragen over het Vinkje?

De meest gestelde vragen komen terug in onze FAQ’s. Stuur ons een e-mail voor alle andere vragen of opmerkingen. We nemen snel contact met je op.

Stel je vraag