nieuwsoverzicht
8 March 2016

Innovatie is nodig om een Vinkje te krijgen én te houden

Om in aanmerking te komen voor een Vinkje, zijn forse reducties van de percentages zout, verzadigd vet en suiker nodig. Maar daarmee houdt de zorg voor een gezonder product niet op. Wanneer een Vinkje op de verpakking staat, moet de producent het product regelmatig verbeteren om dit keurmerk ook te behouden.

De afgelopen jaren zijn verschillende onderzoeken gepubliceerd naar de mate waarin voedingsmiddelen gezonder zijn geworden door productinnovatie. Vorig jaar constateerde het RIVM dat het effect van het Vinkje op productinnovatie aannemelijk is. In dit innovatieproces is het Vinkje een ijkpunt.

Stichting Ik Kies Bewust heeft – als afzender van het Vinkje – onlangs een analyse gemaakt van verschillende producten met een Vinkje in zes productgroepen. Uit de eerste voorlopige resultaten blijkt dat producenten die al aan de criteria voor een Vinkje voldoen, verder zijn gegaan in het gezonder maken van hun product.

Er werd een verdere verlaging van de percentages aan suiker, zout en verzadigd vet in de bestudeerde producten gevonden. In dit overzicht staan de drie belangrijkste stappen toegelicht in het voortdurend verbeteren van producten. De drie stappen, die bijdragen aan de productie van gezondere producten, zijn:

  1. Producten moeten aangepast worden om aan de criteria van het Vinkje te voldoen
  2. Door regelmatige aanscherping van deze criteria blijven producenten innoveren
  3. Door meer producenten en toeleveranciers hierbij te betrekken, worden steeds meer producten en ingrediënten gezonder

Als vervolg van deze eerste analyse in zes productgroepen, heeft de stichting Ik Kies Bewust besloten om deze analyse in alle productgroepen te doen. Dit is nu in volle gang en naar verwachting zullen de resultaten van deze analyse dit jaar bekend zijn. De deelnemers aan de stichting Ik Kies Bewust werken aan steeds gezondere producten door innovatie. Daarmee maken zij samen Nederland gezonder.

Vragen over het Vinkje?

De meest gestelde vragen komen terug in onze FAQ’s. Stuur ons een e-mail voor alle andere vragen of opmerkingen. We nemen snel contact met je op.

Stel je vraag